Samen herdenken – Assadaaka Community

Assadaaka Community is een informele zorg- en welzijnsorganisatie in Amsterdam Oost, gericht op de meest kwetsbare bewoners. Sinds begin 2016 doe ik communicatie en programma management bij Assadaaka.

Bij Assadaaka Community komen mensen van alle achtergronden, culturen, overtuigingen, religies en geaardheden samen. Iedereen is welkom en iedereen mag zichzelf zijn. Kom daar maar eens om, heden ten dage. Tegelijkertijd helpt Assadaaka mensen door zorgtrajecten op maat en activiteiten om weer de aansluiting bij de maatschappij te vinden. Hoe mooi is dat?

Lees verder

Geplaatst in Tekst | Getagged , | Een reactie plaatsen

Samen tegen eenzaamheid – Assadaaka Community

Assadaaka Community is een informele zorg- en welzijnsorganisatie in Amsterdam Oost, gericht op de meest kwetsbare bewoners. Sinds begin 2016 doe ik communicatie en programma management bij Assadaaka. En ik word er altijd blij van.

Bij Assadaaka Community komen mensen van alle achtergronden, culturen, overtuigingen, religies en geaardheden samen. Iedereen is welkom en iedereen mag zichzelf zijn. Kom daar maar eens om, heden ten dage. Tegelijkertijd helpt Assadaaka mensen door zorgtrajecten op maat en activiteiten om weer de aansluiting bij de maatschappij te vinden. Hoe mooi is dat?

Op 20 februari 2018 was Assadaaka’s oprichter Ahmed El Mesri uitgenodigd voor het congres ‘Samen tegen Eenzaamheid’. Dit was zijn toespraak, door mij geschreven:

Assadaaka Community is al 28 jaar actief als informele zorg- en welzijnsorganisatie in Amsterdam Oost. Het is een multiculturele organisatie, die zich richt op de meest kwetsbare bewoners. Dat zijn ouderen, mensen met gezondheidsklachten, mensen die de taal niet goed machtig zijn, mensen die niet erg zelfredzaam zijn, mensen die een sociaal isolement ervaren, kortom… mensen die eenzaam zijn. Eenzaamheid is één van de belangrijkste thema’s in ons werkveld.

Mensen worden eenzaam als zij niet meer de aansluiting kunnen vinden bij hun familie, bij hun naaste omgeving, of bij de maatschappij. Juist voor de meest kwetsbare bewoners is het bijzonder moeilijk om uit deze eenzaamheid te komen. Assadaaka Community werkt daarom vanuit 2 invalshoeken: ten eerste vanuit preventie, door een vroege signalering en door activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan. Door de samenredzaamheid te versterken. En ten tweede vanuit het versterken van de zélfredzaamheid van personen die eenzaamheid ervaren . Dit zijn doorgaans intensieve zorgtrajecten op maat.

Eenzaamheid is voor Assadaaka Community al jaren zo’n belangrijk thema, omdat wij in de praktijk zien welke enorme gevolgen het heeft. Eenzaamheid heeft een enorme impact, juist voor die meest kwetsbaren, en óók voor de maatschappij. In ons sociaal maatschappelijk inloopspreekuur komen deze kwetsbare buurtbewoners met hulpvragen, bijvoorbeeld over hun gezondheidsklachten, of over armoede gerelateerde problematiek. Zij hebben al bij verschillende formele hulpinstanties aangeklopt, maar vanwege schaamte over hun situatie, of vanwege taalproblemen, lukt het hen niet om daar de juiste hulp te vinden. Ze hebben het gevoel dat zij nergens met hun problemen terecht kunnen en trekken zich terug. Deze mensen worden ook wel ‘zorgmijders’ genoemd. Maar deze term klopt eigenlijk niet.

Mensen willen hulp, maar kunnen niet de juiste hulp vinden. Na soms jaren in eenzaamheid worden de problemen alleen maar groter. Als wij eenmaal met hen in contact komen, is er vaak sprake van complexe multi-problematiek en is de schaamte en het sociaal isolement groot. Omdat wij werken met ervaringsdeskundigen gaan wij met deze cliënten aan de slag, door direct hulp te bieden en door het versterken van hun zelfvertrouwen, hun sociale netwerk, hun zelfredzaamheid.

Juist voor deze kwetsbare bewoners moet meer aandacht komen, door meer zorg-op-maat trajecten, waarbij de formele zorg de samenwerking met de informele zorg versterkt. De informele zorg is toch vaak de ogen en oren van de buurt, zij hebben het vertrouwen bij de mensen in de buurt, ook bij de meest kwetsbaren. Deze informele tak verdient meer aandacht en mogelijkheden, ook vanuit de overheid, lokale gemeente en woningcorporaties. Want sámen staan wij sterker, om eenzaamheid tegen te gaan.

Assadaaka is ook actief op het gebied van preventie, door een breed scala aan activiteiten, die door hun laagdrempeligheid gericht zijn op die meest kwetsbare bewoners. Zo hebben wij 4x per week Nederlandse taallessen, mantel- en respijtzorg activiteiten, noodhulpvoorziening en Samen Sterk groepen, zowel voor vrouwen als mannen. Gezellige activiteiten, waar iedereen zich vertrouwt en welkom voelt. Wij zetten op deze manier in op het versterken van de samenredzaamheid.

Eenzaamheid is een groot probleem, waar wij vanuit gezamenlijkheid de schouders onder moeten zetten.

www.assadaaka.nl

Geplaatst in Creatief Schrijven, Tekst | Getagged , , | Een reactie plaatsen

Verkiezingen in Birma – Grootste uitdagingen

Een overweldigende overwinning van de NLD, de partij van Aung San Suu Kyi. Reden tot vreugde, ook bij de vele etnische minderheden in Birma. Na jarenlange onderdrukking zijn zij hoopvol. Maar ook wantrouwend. Want kan Aung San Suu Kyi vrede brengen, in een land dat moet herstellen van een halve eeuw dictatuur? Lees verder

Geplaatst in Birma, Nieuws | Een reactie plaatsen

Verkiezingen in Birma – Eerste uitslagen

De voorlopige verkiezingsuitslag laat een overweldigende overwinning zien voor de NLD, de partij van Aung San Suu Kyi. Op dit moment gaan de eerste 20 parlementszetels naar de NLD. De overheidspartij de USDP heeft alvast haar verlies erkend. Lees verder

Geplaatst in Birma, Nieuws | Getagged | Een reactie plaatsen

Verkiezingen in Birma – Rohingya

Op 8 november zijn de eerste democratische verkiezingen in Birma. Althans, volgens de Birmese overheid. Maar zijn deze verkiezingen wel helemaal democratisch? Want bijna één miljoen inwoners mogen niet stemmen. Dat zijn de Rohingya, een moslim minderheid uit westelijk Birma. Zij zagen zelfs  Rohingya parlementsleden de afgelopen weken van de kieslijsten verdwijnen. De Rohingya wonen verplicht in tentenkampen, met bewaking, zonder voorzieningen. Lees verder

Geplaatst in Birma, Mensenrechten, Nieuws | Getagged | Een reactie plaatsen

Aung San Suu Kyi keert Rohingya de rug toe

 

 

 

 

De Boeddhistische leider de Dalai Lama heeft vandaag een oproep gedaan aan de Birmese oppositie leider Aung San Suu Kyi om méér te doen voor de Rohingya.

Lees verder

Geplaatst in Birma, Mensenrechten | Een reactie plaatsen

Staakt-het-vuren in Birma?

google burma4

Dat lijkt goed nieuws! De Birmese overheid en diverse etnische minderheden in Birma hebben samen een vredesovereenkomst getekend. Betekent dat een staakt-het-vuren in Birma? Lees verder

Geplaatst in Birma | Een reactie plaatsen

Verkiezingen Birma 2015

De algemene verkiezingen in Birma eind 2015 zijn spannend. Blijft de heersende USDP (de voormalige militaire regering) aan de macht, of wordt de NLD de grootste partij, geleid door oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die jarenlang onder huisarrest zat? En zijn vrije verkiezingen mogelijk, in een land dat nog altijd wordt verscheurd door conflicten en armoede? Lees verder

Geplaatst in Birma | Een reactie plaatsen

Verzoek aan koningin Máxima

Vandaag is koningin Máxima aangekomen in Birma, waar zij deze week ontmoetingen heeft met vertegenwoordigers uit de financiële sector, met de Birmese president Thein Sein en waar zij studenten toespreekt. Een prachtige kans, om in haar rol als speciale VN pleitbezorger de aandacht te vestigen op de mensen die haar hulp het hardste nodig hebben; het Birmese volk! Lees verder

Geplaatst in Birma | Een reactie plaatsen

Democratisering is een breed begrip

Het gaat niet zo goed in Birma. Een democratiseringsproces gaat met horten en stoten. Maar wanneer het Birmese leger op het platteland onverstoord verder gaat met plunderen, serieus militair geweld en protesten met geweld worden neergeslagen, dan wordt ‘democratiseringsproces’ wel een breed begrip. Lees verder

Geplaatst in Birma, Mensenrechten | Een reactie plaatsen