Kim Jong-Il overlijdt in Noord-Korea

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il overlijdt aan hartaanval

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is overleden aan een hartaanval op 17 December. Dit werd vanmorgen door de Noord-Koreaanse staatspers naar buiten gebracht. Zijn zoon Kim Jong-un zal hem opvolgen.

Dictator van het ergste soort

Voor een land dat al decennia in isolatie leeft is  het maar zeer de vraag welke gevolgen het overlijden van Kim Jong-il zullen hebben voor de noodlijdende Noord-Koreanen. Kim Jong-il was een dictator van het ergste soort, die het land economisch naar de afgrond dreef en haar bewoners van Noord-Korea hard strafte voor ieder protest. De stalinistische leider staat bekend als voorstander van onmenselijke strafkampen en heeft verschillende hongersnoden op zijn naam staan.

‘Juche’, of hoe leid ik mijn land naar de afgrond?

De Noord-Koreaanse politieke visie op het marxisme-Leninisme, ‘Juche’, is in het leven geroepen door Kim Jong-Il’s vader Kim Il-Sung en houdt in dat het volk onafhankelijk moet zijn van het buitenland en geleid wordt door een Grote Leider. Kim Jong-Il hield het Juche hoog op zeer straffe wijze. Het volk moest hard werken op het platteland en de internationale isolatie leidde het land in een totale afgrond en honger. Cijfers ontbreken volstrekt, maar er zijn minstens duizenden Noord-Koreanen omgekomen door de hongersnoden, tijdens gedwongen arbeid en in vele strafkampen.

Noord-Koreaanse vluchtelingen

Zelf sprak ik Noord-Koreaanse vluchtelingen in Noord China, die daar net één dag eerder hun land waren ontvlucht. Zowel kinderen als volwassenen vertelde de gruwelijkste verhalen over het dagelijkse bestaan van honger en angst en over de strafkampen en (jeugd) gevangenissen. Deze interviews zijn al weer jaren geleden, maar het is duidelijk dat sindsdien de situatie in Noord-Korea alleen maar is verslechterd.

De toekomst met Kim Jong-Un

Hoe het nu verder gaat met Noord-Korea is zeer de vraag. Terwijl Kim Jong-il maar liefst 14 jaar door zijn vader Kim Il-Sung was voorbereid tot nieuwe leider en zijn positie was verstevigd bij de legertop, is dit proces bij Kim Jong-Un pas drie jaar geleden in gezet. Toen werd duidelijk dat Kim Jong-Il’s gezondheid hard achteruit ging door onder andere alvleesklierkanker en een hartaanval.

Wapengekletter

In deze drie jaar is pas een begin gemaakt met het veiligstellen van de positie van Kim Jong-Un als leider van Noord-Korea. De Noord-Koreaanse manier is om dit met wapengekletter te doen. Zo was Kim Jong-Il verantwoordelijk voor een aanval op een Zuid-Koreaans vliegtuig in 1987  waarbij 115 doden vielen. Dat is de reden dat Zuid-Korea nu in opperste staat van alertheid is, in afwachting van een reactie van Kim Jon-Un, om zijn macht te tonen.

Noord-Korea’s visie

De grote vraag is of Kim Jong-Un er andere, hopelijk vriendelijkere, ideeën op na houd om het land te leiden. Dat hij heeft gestudeerd in Zwitserland betekent niet perse dat hij meer open minded zal zijn. Hij heeft het grootste deel van  zijn leven doorgebracht in een land wat leeft met de gedachte dat hun land in een stalen greep wordt gehouden door democratische buitenlanden, met name Amerika en Zuid-Korea, die het op Noord-Korea hebben voorzien.

Steun van het leger

Daarnaast is er nog zo weinig over Kim Jong-Un bekend dat niemand weet hoe het Noord-Koreaanse leger over hem denkt. Hij heeft de afgelopen jaren steun gehad van zijn oom en legerleider Jang Song Thaek. Maar of deze steun voldoende zal zijn om hem in het zadel te houden is ongewis.

Positieve veranderingen nog onzeker

Zal er onder Kim Jong-Un een verandering komen? In ieder geval betekent het overlijden van Kim Jong-Il de dood van een van de ergste dictators op aarde. Laten we hopen dat door het aantreden van zijn zoon en opvolger Kim Jong-Un er ruimte komt voor een positieve verandering voor de hongerende en noodlijdenden NoorKoreanen.

Zie de gelijkenis van Kim Jong-Un met zijn opa en stichter van het stalinistische ideeëngoed Juche Kim Il-Sung, en foto’s van Kim Jong-Il.

En bekijk hier de foto’s van Reuters van hongerende Noord-Koreaanse kinderen en van gedwongen arbeid in Noord-Korea

Dit bericht is geplaatst in Noord-Korea met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *