Haal meer uit een gesprek: interview tips – het schrijfproces

Stel, je hebt een gesprek met een project medewerker, of je doet interviews tijdens een werkbezoek. Er moet een ‘leuk stukje’ over komen op de website. Dat klinkt eenvoudig, maar voor veel mensen is het een worsteling.  Met de tips uit de vorige blogberichten is het interview vast al gelukt! Deze keer tips voor het schrijven van dat ‘leuke stukje’.

Gouden tip

Interview voorbij? Niet tevreden gaan uitrusten op een terras! Tenzij met uw notebook op tafel, want de gouden tip is: werk het verhaal meteen uit. Ook de antwoorden die u niet helemaal, of helemaal niet, heeft opgeschreven, zitten nog vers in uw geheugen. De context, gezichtsuitdrukkingen, nu heeft u het nog scherp, na drie andere klussen of een uurtje winkelen echt niet meer. Rustig achterover leunen na het interview is wél een goed idee, als u ondertussen het interview en het aankomende artikel door uw hoofd laat gaan. Reflectie over de kern en de opbouw van het verhaal kan overigens uitstekend op een terras.

Eerste zinnen

Die eerste zinnen, die moeten goed zijn. Zeker op een website, waar mensen snel wegklikken. Begin met een leuke quote, een verrassende zin of het meest opmerkelijke uit het interview. Of met knallend nieuws. “Ik vecht door voor onze rechten, al beland ik voor de derde keer in  de gevangenis.” Dat is een pakkende start voor een interview met een Birmese vakbondsleider. Ook “Ons centrale overleg orgaan is de picknicktafel.” trekt de aandacht, bij een zakelijk interview met een directeur van een klein, groeiend bedrijf.

Hut bouwen

Nog recentelijk een hut gebouwd? De overeenkomsten met het schrijven van een ‘leuk stukje’ zijn talrijk. Zonder een fatsoenlijke opbouw stort de hut op de helft van het bouwen onvermijdelijk in. Dat is zonde! Je bedacht een type hut, daar heb je hout bij gesprokkeld en nu ga je hem opbouwen. Ook een leuke hut moet stabiel zijn, anders heb je er niet veel aan. Als de basis er ligt, kan je de hut gaan uitbreiden met leuke details.

Opbouw

Zelf schrijf ik altijd eerst het pakkende begin, met de opbouw van de rest in mijn hoofd. Het bepaalt de sfeer die je wilt oproepen. Vervolgens is het handig om eerst de tussenkopjes van de alinea’s te maken. Ook weer passend bij de opbouw van je verhaal natuurlijk. Die tussenkopjes kan je later aanpassen, maar zo is het frame van het artikel duidelijk. Dat kan enorm helpen in het maken van keuzes.

Quotes

Vergeet de quotes niet! Deze stukjes tekst geven weer wat de geïnterviewde woordelijk heeft gezegd. En maken het artikel meteen prettig leesbaar. Bovendien, het is een interview. Je kan er ook voor kiezen om het gehele interview in citaatvorm te schrijven, ofwel full-quote. Deze interviews zijn vaak makkelijk leesbaar. Het moet zich er wel voor lenen. Als u veel informatie kwijt wilt/ moet, dan is een meng vorm vaak praktischer. Dan voegen quotes veel toe; persoonlijke sfeer, betrouwbaarheid en leesbaarheid.

Vraag-antwoord

Een tussenvorm is een vraag-antwoord verhaal. Hierbij schrijft u de vraag en volgt het citaat van de geïnterviewde. Omdat de vragen letterlijk zichtbaar zijn, heeft de interviewer een prominente rol in het artikel. Het is in deze vorm lastiger om overige informatie toe te voegen, zoals de sfeer of andere zaken.

Lekker belangrijk

Tijdens het interview zat het belangrijkste ergens in het midden. In uw leuke stukje kunt u deze informatie beter direct presenteren. Dat maakt uw artikel aantrekkelijker om te lezen. Bovendien heeft u niet in de hand wanneer uw lezer of webbezoeker weg klikt of iets anders gaat doen. Hou de lezer dus zo lang mogelijk geïnteresseerd!

Kill your darlings

Geen lange alinea’s, hou ze kort. Gewoon een regel of 5, dan is de lezer wel toe aan het volgende. Met leuke tussenkopjes blijft het visueel ook overzichtelijk. Dat betekent wel dat u keuzes moet maken waarschijnlijk. Kill your darlings, niet alles kan in uw artikel. Anders is het al snel niet meer echt een leuk stukje.

Netjes

Het hoeft niet altijd, maar het is wel netjes. Laat even weten aan de geïnterviewde wanneer het artikel gepubliceerd wordt en/of stuur een kopie of de weblink. Dat vindt iedereen fijn!

Contact

Met de vorige interview tips en deze schrijftips komt het vast goed! Heeft u toch een ervaren interviewer/ schrijver nodig, of een schrijfcoach om snel online te helpen bij het uitwerken? Neem dan gerust contact op, dan gaan we direct aan de slag!

Dit bericht is geplaatst in Creatief Schrijven, Tekst, Tips met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *