Assadaaka Community is een informele zorg- en welzijnsorganisatie in Amsterdam Oost, gericht op de meest kwetsbare bewoners. Sinds begin 2016 doe ik communicatie en programma management bij Assadaaka.
Bij Assadaaka Community komen mensen van alle achtergronden, culturen, overtuigingen, religies en geaardheden samen. Iedereen is welkom en iedereen mag zichzelf zijn. Kom daar maar eens om, heden ten dage. Tegelijkertijd helpt Assadaaka mensen door zorgtrajecten op maat en activiteiten om weer de aansluiting bij de maatschappij te vinden. Hoe mooi is dat?
Op dodenherdenking organiseert Assadaaka Community ieder jaar een gezamenlijke herdenking, op het Ceramplein in Amsterdam Oost. Honderden mensen van alle achtergronden herdenken hier samen. Oprichter en voorzitter Ahmed El Mesri hield een toespraak, door mij geschreven:
Dank u wel dat u hier met zijn allen bent gekomen. Hier op het Ceramplein, in de Indische Buurt, herdenken wij ieder jaar de oorlogsslachtoffers. Zij zijn omgekomen omdat naastenliefde en vrede werden ingehaald door tegenstellingen en wij-zij denken. Mensen stonden niet meer náást elkaar, maar tegenover elkaar. Angst overheerste. Deze geschiedenis herinnert ons er aan hoe ontzettend belangrijk het is om er altijd voor te zorgen dat tegenstellingen niet de overhand mogen nemen.
Het landelijke thema van deze herdenkingsdag is ‘Het jaar van Verzet’.
Verzet kan heel groots zijn, maar verzet zit ook in kleine dingen. Laat het verzet van toen een inspiratie zijn voor het hier en nu. Vandaag de dag, nu wij kunnen zien dat het wij-zij denken in nieuwe en oude jasjes worden gegoten. Dat tegenstellingen worden uitvergroot en politiek worden gemaakt. En dat veel mensen gevoelig zijn voor deze boodschap.
Verzet je daarom tegen het wij-zij denken. Omarm de mensen in je omgeving. Juist in de verschillen, het gelijk zijn naast elkaar, dáárin zit onze rijkdom. Omarm en bescherm onze gezamenlijke vrijheid.
Je kan vrijheid pas doorgeven als je zelf vrij bent in je hart. Pastoor Leo Nedersigt is zo iemand, met een vrij hart’, vol liefde voor zijn naasten. Tot ons verdriet kan hij er hier vandaag niet bij zijn, wegens ernstige ziekte. Jarenlang was hij één van de krachten achter deze herdenking in de Indische Buurt. Aan hem kunnen wij allen een voorbeeld nemen als het gaat om opkomen voor gelijkheid en liefde voor elkaar. En aan verzet tegen een wereld waarin wij tegenover elkaar komen te staan.
Laten wij de verschillen omarmen om zo op weg gaan naar een mooiere toekomst, waarin wij niemand veroordelen voor ‘anders’ zijn. Zonder oordeel over afkomst, religie, overtuiging of geaardheid. Laten wij ons samen verzetten tegen dat wij-zij denken.
Samen herdenken wij de oorlogsslachtoffers. Want hun wens voor vrijheid en gelijkheid ligt in al onze harten en handen. Samen zijn wij stil voor hen.