Verzoek aan koningin Máxima

Vandaag is koningin Máxima aangekomen in Birma, waar zij deze week ontmoetingen heeft met vertegenwoordigers uit de financiële sector, met de Birmese president Thein Sein en waar zij studenten toespreekt. Een prachtige kans, om in haar rol als speciale VN pleitbezorger de aandacht te vestigen op de mensen die haar hulp het hardste nodig hebben; het Birmese volk!

Speciaal pleitbezorger VN

Koninging Máxima is méér dan alleen koningin, ze is officieel speciaal pleitbezorger van de VN secretaris-generaal, waarbij ze financiële diensten voor met name mensen en bedrijven in achtergebleven gebieden meer en beter toegankelijk maakt. Deze week heeft koningin Máxima afspraken met vertegenwoordigers uit de Birmese financiële sector. Toen Birma zichzelf omtoverde tot democratie in 2012, verwisselden de machthebbers hun militaire naambordjes voor politieke functies. De legertop zit nu in de regering. Vertegenwoordigers uit de financiële sector kunnen zichzelf daar alleen handhaven door goede relaties met deze machthebbers. Dus als koningin Máxima praat met deze zakenlui, spreekt zij met vertegenwoordigers van de Birmese machthebbers. Niet zozeer van de Birmese bevolking.

Geweld tegen bevolking

Het merendeel van de bevolking heeft nauwelijks een stem. De Birmese bevolking bestaat al talloze etnische minderheden, die buiten centraal Birma op het platteland wonen. In gebieden waar de internationale media nauwelijks toegang heeft. Waar infrastructuur nagenoeg ontbreekt, waar geen geld is voor onderwijs of gezondheidszorg. En in gebieden waar het Birmese leger nog erg actief is. (Klik op de kaart voor een helder overzicht):

Burma-Conflict-Map-copy-724x1024

Oorzaken geweld

De oorzaken van dit toenemende geweld ligt in de economische sfeer. Het gaat veelal om gebieden waar grote economische projecten met buitenlandse bedrijven zijn gepland, waar de dorpsbewoners vervolgens voor moeten wijken: houtkap (Kachin State) en water-energie projecten (Karen en Shan State). De Rohingya in Arakan State moeten het vanwege hun geloof ontgelden.

Vraag aan koningin Máxima

Ik zou koningin Máxima willen vragen om aandacht te vragen voor de economische en financiële situatie van al deze groepen. Want dit is Birma, dit is haar bevolking. Deze mensen hebben hulp van koningin Máxima hard nodig.Ook zij willen meedoen aan de economische groei. Ook zij willen kleine ondernemingen starten. Ook zij willen dat hun kinderen naar school kunnen. Zij willen niet wéér verjaagd worden vanwege grote economische projecten. Schuilend in de jungle, waar hun kinderen niet mogen huilen, of lachen, uit angst om gevonden te worden door het Birmese leger. Zij willen deelnemen aan de economische groei. Het democratiseringsproces brengt nieuwe economische en financiële mogelijkheden in Birma. Koningin Máxima, als speciaal pleitbezorger van de VN voor mensen in achtergebleven gebieden, ik zou u willen vragen om aandacht te schenken aan de mogelijkheden voor deze mensen, in de achtergebleven gebieden buiten centraal Birma. Zij hebben uw hulp heel hard nodig!

Dit bericht is geplaatst in Birma. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *